Βιογραφικό Υπουργού

Ο Παναγιώτης  Κουρουμπλής γεννήθηκε το 1951, στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή, προσφυγική οικογένεια. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος, στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επανεξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, καθώς και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015

Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. 

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο, με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία.Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. 
Η συνέπεια στις πολιτικές και κοινωνικές του πεποιθήσεις επέβαλε την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το 2011 και την παύση της συμπόρευσής του με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου.

Την περίοδο 28/1/2015 έως 28/8/2015 διετέλεσε Υπουργός Υγείας. Μετά την επανεκλογή του, στη Β’ Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 2015, διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου 2016. Σήμερα είναι Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.