Αποτροπή εκδήλωσης πειρατείας σε Ελληνικό πλοίο (02-01-2009)

 

02-01-2009

Περί ώρα 09.50 σήμερα εκδηλώθηκε απόπειρα πειρατείας στο υπό Ελληνική σημαία Δεξαμενόπλοιο «KRITI EPISKOPI» ΝΠ 11582 το οποίο έπλεε στον Κόλπο του Άντεν στη Σομαλία, με πλήρωμα, μεταξύ άλλων, έξι (06) Έλληνες ναυτικούς. 
Αμέσως μόλις η πληροφορία περιήλθε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενεργοποιήθηκε άμεσα η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΕΝΑΝΠ που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών και ενημερώθηκε ο Υπουργός κ. Αναστάσης Παπαληγούρας από τον Υφυπουργό κ. Πάνο Καμμένο. 
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών καθώς και τα Διεθνή Κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας. 
Παράλληλα, υπήρχε συνεχής επικοινωνία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Στρατιωτικής Επιχείρησης «ATALANTA» της Ε.Ε. και στην περιοχή της απόπειρας πειρατείας έσπευσαν αρχικά πολεμικό αεροσκάφος και ελικόπτερο ενώ προσεγγίζει στην περιοχή και φρεγάτα. 
Τελικά, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω συντονισμένων ενεργειών, απετράπησαν οι συνολικά δύο (02) προσπάθειες κατάληψης του πλοίου από τους πειρατές. 
Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του πλοιάρχου του Δ/Ξ «KRITI EPISKOPI», οι πειρατές έχουν απομακρυνθεί περί τα 10 ν.μ. από το πλοίο, ενώ η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΕΝΑΝΠ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον πλοίαρχο όσο και με την πλοιοκτήτρια εταιρεία