Αρχική σελίδα » Ενημέρωση » Νέα » Επικαιρότητα » Έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου της Ναυτιλιακής Λέσχης (Propeller Club) παρουσία του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Καμμένου

Έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου της Ναυτιλιακής Λέσχης (Propeller Club) παρουσία του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Καμμένου

Εκτύπωση

04-10-2007

Στους στόχους για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεγάλης Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του χθες το πρωί στην Διεθνή Συνδιάσκεψη της Ναυτιλιακής Λέσχης (Propeller Club) των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 81 χρόνων από της ιδρύσεως της.

Ο κ.Καμμένος αναφέρθηκε στην ναυτοσύνη των Ελλήνων που δημιούργησαν την Μεγάλη Εμπορική Ναυτιλία και την κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως, επισημαίνοντας την ανάγκη προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

«Η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία», τόνισε ο Υφυπουργός, «αποτελεί την πρώτη πηγή συναλλάγματος για τη χώρα μας και το μέλλον της προοιωνίζεται ακόμα λαμπρότερο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Υφυπουργού.

«Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορικής ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε μια τόσο μεγάλη και σημαντική διεθνή ναυτική εκδήλωση. Σήμερα οι Έλληνες πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι. Στα 81 χρόνια ύπαρξής της, δυο μόνο φορές η σύναξή σας αυτή φιλοξενήθηκε εκτός Αμερικής. Και την Δεύτερη φορά επιλέξατε την Ελλάδα.

Τιμάτε έτσι την Μεγάλη Ναυτιλία των Ελλήνων, τιμάτε τον Έλληνα ναυτικό, τιμάτε την χώρα μας και σας ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Κυρίες και κύριοι είναι αρχέγονη η σχέση του Έλληνα με την θάλασσα και η αγάπη του στο υγρό στοιχείο. Σε βάθος δέκα χιλιάδων χρόνων πρέπει να αναζητήσουμε την ενασχόληση του Έλληνα με την θάλασσα, πολύ δηλαδή πριν και από την έκφραση του Ελληνικού λόγου, της Ελληνικής γλώσσας.

Μέγα το της θαλάσσης κράτος κατά τον Θουκυδίδη που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει « Μεγάλη είναι η δύναμη του κράτους που ελέγχει την θάλασσα» και συνεχίζει λέγοντας ότι η ναυτιλία είναι μια μορφή τέχνης. « Η ναυτιλία περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι τέχνη και δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί κάποιος να ασχοληθεί στον ελεύθερο χρόνο του. Στην πραγματικότητα δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο σε αυτόν που ασχολείται μαζί της».

Και έτσι έγινε. Οι Έλληνες ναυτικοί αφιερώθηκαν στην θάλασσα και η ναυτοσύνη αναδείχθηκε στα χέρια τους κορυφαία τέχνη.

Οι Έλληνες γνώριζαν πολύ καλά ότι μια χώρα που περιβρέχεται από θάλασσα και διαθέτει τρεις χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει μια μεγάλη εμπορική ναυτιλία.

Σήμερα η σημασία της Ναυτιλίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μας είναι αυταπόδεικτη αφού η ναυτιλία αποτελεί την πρώτη συναλλαγματοφόρο πηγή. Μια πηγή που ελπίζουμε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εθνική μας οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνωρίζει την σπουδαιότητα της Μεγάλης Ναυτιλίας των Ελλήνων και του ανθρώπινου παράγοντα της και θα κάνει ότι χρειάζεται για να ξαναρθούν οι νέοι στην θάλασσα και να ανυψώσει την κοινωνική υπόσταση των Ελλήνων ναυτιλλομένων.

Είναι χρέος μας να αναβαθμίσουμε τις ναυτικές σπουδές και να φέρουμε πιο κοντά στην μεγάλη οικογένεια της εμπορικής μας ναυτιλίας τους νέους. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά και αποφασισμένοι. Το μέλλον της εμπορικής μας ναυτιλίας προοιωνίζεται λαμπρό και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μαζί σας σκληρά. Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σας καλωσορίζω στο 81 st Annual International Propeller Club of the United States Maritime Industry Conference and Convention και στην χώρα μας.»